Ponovno otvaranje trgovina u vrijeme korona virusa

Ponovno otvaranje trgovina u vrijeme korona virusa

U Njemačkoj je od 20.04.2020. dozvoljeno ponovno otvaranje trgovina biciklima uz pridržavanje higijenskih mjera koje je propisala država. Jedina iznimka je otvaranje trgovina tjedan dana kasnije 27.04. u najjužnijoj saveznoj pokrajini Bavarskoj. Njemačka je najveće tržište bicikala i e-bicikala u Europi te je uvijek vrijedno pratiti što se događa kod njih u industriji bicikala.

Rade li trgovine ili samo servisi razlikuje se od države do države. Tako primjerice  u Velikoj Britaniji prodavaonice bicikala označene su kao ključna usluga prema najnovijim mjerama kontrole koronavirusa u Velikoj Britaniji koja omogućuje trgovinama da su otvorene za popravak bicikala i drugih usluga. U Francuskoj su sve prodavaonice bicikala zatvorene. U Nizozemskoj ovisi o trgovcima rade li ili su zatvoreni.

Karantena pandemije korona virusa uvelike je povećala online prodaju, ali utjecaji na prodaju bicikala u Europi su još uvijek nepoznati. Tvornice bicikala u Europi trebale bi uskoro ponovno dobivati dijelove koji su potrebni za proizvodnju jer je u Kini industrija ponovno počela funkcionirati.

Panex Dinamic anticipirajući poteškoće u opskrbi s dalekog istoka pribavio je sve potrebne komponente za svoju proizvodnju bicikala u Nedelišću, no suočen je kao i svi Hrvatski trgovci s biciklima s nemogućnošću direktne prodaje kroz maloprodaju. U Hrvatskoj trgovine biciklima su zatvorene za maloprodaju, rade samo online trgovine i servisi uz preporučene higijenske mjere opreza koje je propisala država.

Najveći Europski sajam bicikala i biciklističke industrije EUROBIKE koji se održava u Njemačkoj i koji se ove godine morao održati početkom 9.mjeseca, moguće da će se održavati nešto kasnije, spominje se datum krajem 11.mjeseca ove godine, iako nije za sada još ništa službeno potvrđeno. Više o točnom datumu održavanja sajma trebalo bi se znati u 5.mjesecu.

 

Izvor: Bike Europe