Razlike između električnih (pedalec) brdskih i gradskih bicikala, te najčešća pitanja.

Pedalec (pedalek) bicikl ima karakteristike normalnog bicikla, koji se može voziti i bez pomoći elektromotora.

Po inovativnoj pogonskoj tehnici i moderan dizajn Pedalec bicikli su aktraktivne i pametne varijante bicikala. Baterije im se mogu skinuti i puniti svugdje gdje ima struje.

Namijenjen je svim osobama kao pomoć pri pedaliranju na ravnim putevima i laganim uzbrdicama, vožnji prema vjetru i slično.

Prednosti Pedaleca u odnosu na druge bicikle:

– brzo i učinkovito kretanje

– radijus prijeđenog puta se povećava jer Vam motor daje podršku i umarate se puno sporije, pa  dulje vožnje postaju udobnije s manje tjelesnog napora, a može se napraviti i više kilometara

– lakše je održavati tempo u vožnji s partnerom ili grupom, pogotovo na dužim vožnjama.

– ugodnija je vožnja uz brdo ili prema vjetru.

– zdravo i ekološki prihvatljivo kretanje, kao i kod normalnog bicikla.

– odlazak na posao bez znojenja i sl.

– jedna od prednosti je ušteda vremena u odnosu na druge čimbenike prilikom odabira bicikla za svakodnevnu upotrebu, što su pokazale ankete i istraživanja provedena u gradovima u kojima se pedalec više koristi (Amsterdam, Kopenhagen i Beč..)

Pedalec električni bicikl opremljen je elektromotorom koji će Vam pomoći pri vožnji na ravnom terenu ili vožnji uzbrdo. Sukladan je  s državnim zakonima i Europskim normama EPAC prema EN 15164 i EN 14764. Prema tim zakonima motor mora prestati pomagati  vožnju kadabrzina vožnje prijeđe 25 km/h. Pri većim brzinama Pedalec se ponaša kao običan bicikl. Kada prestanete pedalirati (okretati pedale) motor se automatski isključuje. Također, motor možete sami isključiti u toku vožnje i dalje normalno voziti bicikl.

Pedaleci s maksimalnom snagom od 250W i pomoći motora do brzine od 25 km/h klasificiraju se kao bicikli. Zato za njih ne treba osiguranje, registracija i vozačka dozvola. Postoje pedaleci s pomoći motora iznad 25km/h koji ne spadaju u ovu kategoriju, tzv. speed pedaleci.

*Električni bicikli (E-bike) dijele se na pedalece(25km/h) i speed pedalece (45km/h)

Razlike:

-Električni pedalec brdski (E-MTB) i gradski (E-URBAN) bicikli veoma su slični, ali postoje određene razlike među njima.

E-MTB imaju veći hod suspenzije, 27.5“ i 29“ kotače, šire gume i geometriju okvira napravljenu za brdsku vožnju.

E-URBAN imaju integrirani lokot ili nosač lokota, prtljažnik, svjetla naprijed i iza, 28“ i 29“ kotače i geometriju napravljenu za gradsku vožnju.

Zajedničko:

-Zajedničke osobine su im motor, baterija, ekran (displej), mjenjač i podupirač.

Najčešća pitanja u vezi E-Bike (električnih pedalec) bicikala:

P: Trebam li pedalirati na električnom pedalec biciklu?

O: Da, na električnom pedalec biciklu potrebno je pedalirati, svi Scott električbi bicikli su takvi. To znači da ako ne pedalirate neće se aktivirati pomoć električnog motora. Ta pomoć obično iznosi 50% pa čak do 300% dodatne snage ovisno o načinu radu koji postavite.

P: Koliko brzo se mogu voziti na električnom biciklu?

O: Teoretski nema maksimalne brzine na E-bikeu, ali pomoć električnog motora će se isključiti pri 25km/h kod pedaleca i 45km/h kod speed pedaleca.

P: Koliko daleko i kako dugo se mogu voziti na električnom biciklu?

O: Domet i vrijeme pedaliranja ovise o više čimbenika, težina bicikla i težina samog vozača uvelike utječu na potrošnju baterije, kao i mjesto po kojem se vozimo. Je li ravno ili brdovito, te o načinu vožnje. Nekakvi optimalni domet  na ECO načinu vožnje s vozačem od 80kg je 120km za E-URBAN i 100km za E-MTB.

P: Što su Wh?

O: Watt sati (Wh) je jedinica za mjerenje kapaciteta baterije. Što je veći taj broj znači da veći put možete prijeći. Svejedno treba uzeti u obzir kvalitetu motora, postavke, teren i težinu bicikla.

P: Je li moguće ukloniti bateriju iz električnog bicikla?

O: Baterije se mogu ukloniti na svim Scott električnim biciklima bez posebnih alata, jedino što trebate je ključ za otvaranje sistema zadržavanja baterije.

P: Kako dugo je potrebno da se napuni baterija električnog bicikla?

O: Današnje baterije od 500Wh treba puniti od 4.5 do 5 sati da se potpuno napune i manje od 3 sata za 80% napunjenosti.

P: Mogu li električni bicikl nositi sa sobom kod putovanja avionom?

O: Putovanje avionom sa električnim biciklom zahtijeva posebna odobrenja, pa je najbolje da kontaktirate avio kompaniju kojom letite prije putovanja.

P: Trebam li nositi posebnu kacigu kod vožnje električnog bicikla?

O: Zbog vlastite sigurnosti uvijek bi bilo dobro da nosite kacigu kod vožnje biciklom ili električnim biciklom. Posebne kacige koje su namijenjene za motocikle mogu biti obavezne kod vožnje speed pedalec-a. Najbolje je provjeriti lokalne i državne zakone.

P: Trebam li osiguranje za električni bicikl?

O: Speed pedaleci tebaju imati osiguranje u većini Europskih zemalja, najbolje je provjeriti kod osiguravatelja.

P: Trebam li imati posebnu vozačku dozvolu za vožnju električnog bicikla?

O: Za vožnju speed pedaleca (električni bicikl do 45km/h) potrebno je imati vozačku dozvolu za M kategoriju.

P: Mogu li voziti svoj električni bicikl po kiši i blatu?

O: Motor i baterija su vodootporni, tako da nema problema sa vožnjom u mokrim uvjetima.

P: Kako mogu oprati svoj električni bicikl?

O: S obzirom da je električni bicikl vodootporan možete ga prati kao i normalni bicikl, može ukloniti blato i ostale prljavštine pomoću mlaznice vode (nemojte koristiti mlaznicu pod visokim pritiskom), možete koristiti sredstva za pranje bicikla (nemojte koristiti sredstva za pranje auta), obrišite bicikl da bi se odstranila zadržana voda, posebno obrišite električne dijelove.

P: Kakvo održavanje trebam raditi na svom električnom biciklu i koliko često?

O: Održavanje električnog bicikla je poprilično jednostavno, možete ga oprati sami, podmazati lanac i provjeriti te očistiti kočnice. Svakako bi bilo dobro posjetiti svaka 3 mjeseca svog servisera da bi se izbjegli mehanički problemi.