Test SCOTT SCALE 650 – Uspon na Zavižan

– Bicikl pristupačne cijene
– Koliko se iz njega može dobiti?
– Može li se na njemu konkurirati natjecateljskim, daleko skupljim modelima?

Odlučili smo napraviti test SCOTT SCALE 650, ali ne na svakidašnji način već pod maksimalnim opterećenjem i vidjeti koliko se iz njega može dobiti. Izabrali smo bicikl pristupačnije cijene kako bi vidjeli može li se na njemu odvoziti utrka i konkurirati natjecateljskim modelima.

Bicikl smo dali na test najpoznatijem hrvatskom biciklistu Vladimiru Miholjeviću da na njemu odveze utrku Uspon na Zavižan u dužini od 37.5 km . Start utrke bio je u Senju, a cilj na Zavižanu (od 0 do 1594 m.n.v.). Na startu utrke bilo je 240 biciklista tako da smo imali veliku konkurenciju bicikala za usporedbu.

SCALE 650 spada u klasične 26“ MTB s aluminijskim okvirom,vilica FOX 32 Float Evolution CTD Air sa tri moda rada, XT stražnjim mjenjačem, SLX prednjim mjenjačem i ručicama mjenjača, kočnice Shimano serije M505 sa prednjim rotorom 180, a stražnjim 160.

Ukupna masa bicikla je 11,2 kg.

Na SCALE 650 smo podesili poziciju prema našem testnom vozaču i prilagodili tlak u pneumaticima Schwalbe Rocket Ron 26 x 2.1, kao i u prednjoj suspenziji FOX 32 Float Evolution CTD Air terenu na kojem se vozila utrka.

Utrka je startala na asfaltiranoj cesti, ali vrlo brzo se skrenulo na makadamsku cestu kako i priliči MTB utrkama. Na samom asfaltu bilo bi možda poželjnije imati nešto užu gumu sa manjim profilom kako bi se dobilo na brzini, ali Schwalbe Rocket Ron nije imala većih problema, jednako kao i kasnije na makadamskom putu. Zahvaljujući lako prilagodljivoj zračnoj vilici FOX 32 Float Evolution CTD Air, podesili smo je na nešto veću tvrdoću kako ne bi gubili previše snage prilikom pedaliranja, ali da ipak upija udarce većih neravnina.

Mjenjači su funkcionirali besprijekorno, iako su bili konstantno pod maksimalnim opterećenjem.

Na samoj polovici utrke pokazalo se da SCALE 650 nema poteškoća sudjelovati u utrci i da može podnijeti opterećenja čak i na strmijim dijelovima lošeg makadama, jer je naš testni vozač preuzeo vodstvo i diktirao tempo sve do samog kraja utrke.

Prosječni otkucaji srca testnog vozača na utrci bili su 166 otkucaja u minuti.

Povećavajući prednost pred daleko skupljim modelima bicikala koji su prilagođeni za taj tip utrke, Vladimir Miholjević na našem testnom modelu SCALE 650 ne samo da je pobijedio utrku, već je i oborio rekord staze.

Ovaj test nam je pokazao da geometrija okvira SCOTT SCALE 650 zasluženo pripada RACE liniji Scott modela i da se od njega može očekivati i dobiti puno.

Održan 11. Uspon na Zavižan (od 0 do 1594)

U subotu, 22. lipnja 2013. održan je 11. Uspon na Zavižan (od 0 do 1594 m n.v.). Sudjelovalo je 240 biciklista sa startom iz Senja i 130 biciklista sa startom iz Oltara.

Pobjedu u najjačoj konkurenciji muškaraca sa startom iz Senja odnio je proslavljeni hrvatski biciklistički as Vladimir Miholjević, koji trenutačno nastupa za talijansku momčad Acqua & Sapone, a za ovu utrku bicikl Scott Scale 650 mu je ustupila trgovina biciklima Panex Dinamic d.o.o. iz Čakovca.

Vrijeme pobjednika bilo je 1:49:35, što je ujedno i novi rekord utrke. Drugo mjesto osvojio je Miran Cvet (1:52:50), dok je trećeplasirani bio prošlogodišnji pobjednik Primož Koražija (1:56:36).

U ženskoj konkurenciji sa startom iz Senja pobijedila je Antonela Ferenčić, vozačica pazinske Meridiane Kamen s vremenom 2:24:53. Drugoplasirana je bila Teja Kralj (2:41:12), a trećeplasirana Katja Rutar (2:52:07).

U muškoj konkurenciji sa startom iz Oltara prvo mjesto osvojio je Sanjin Weiss s vremenom 49:40, drugi je bio Matija Babić (49:55), a treći Antonio Erceg, član BK Faust Vrančić (50:41).

U ženskoj konkurenciji sa startom iz Oltara pobijedila je Maja Ena Ljuba, članica BK Faust Vrančić, s vremenom 57:25, drugoplasirana je bila Kristinka Vinković (1:09:00), a trećeplasirana Đurđica Ivanković (1:13:17)