Kako je Scott prešao put od jednog skijaškog štapa do nekih od najboljih bicikala na svijetu?

Scott proizvodi opremu za biciklizam, trčanje, zimske sportove i motosport, te smatra da je širok asortiman upravo ono što Scott-u daje prednost pred drugim proizvođačima.

Spajajući četiri sporta – i više disciplina unutar svakog sporta – Scott-ov katalog trenutno broji 4736 jedinstvenih proizvoda. Ipak, sve je počelo s jednim jedinim skijaškim štapom.

Godine 1958. Ed Scott, skijaš i inženjer iz Sun Valleya, Idaho, izumio je skijaški štap načinjen od aluminijske legure. Ustanovio je da aluminijski skijaški štap daje bolje rezultate od štapova izrađenih od bambusa ili čelika, konvencionalnijih materijala koji su se koristili u to vrijeme. Bio je čvršći i lakši. Moglo bi se reći da je, na neki način, Scott-ov etos do danas ostao potpuno nepromijenjen. Razvoj skijaških štapova bio je prvi veliki iskorak za tvrtku Scott.

To tvrtku Scott odmah pozicioniralo kao lidera na tržištu skijanja i pomoglo Scott-u stjecanje reputacije tvrtke vođene inovacijama, što je ostala osnovna filozofija tvrtke do današnjeg dana.

Dokazavši se u zimskim sportovima, Scott je 1970. godine zakoračio u motokros proizvodnjom prvih u svijetu naočala (goggles) oblikovanim striktno za motokros. Uslijedio je razvoj čizama, gripova i ostale dodatne opreme za motokros.

Scott je u biciklizam ušao sredinom 1980-tih, ali unatoč tome, u ovom trenutku 80% poslovanja Scott-a vezano je uz biciklizam. Scott je svoje osnovno znanje o biciklizmu naglo razvio kroz brojne inovacije. Prva inovacija koja je Scott vinula u područje svjetske prepoznatljivosti u biciklizmu je aero upravljač koji su osmislili Charly French i Boone Lennon 1989. godine za Greg LeMond-a. Zahvaljujući aero upravljaču Greg LeMond je te godine u posljednjoj kronometarskoj vožnji 50 sekundi zaostatka za Laurentom Fignonom pretvoro u osam sekundi prednosti i osvojio Tour de France. Pobjeda Greg LeMond-a postavila je Scott na pobjedničko postolje, a iduće godine Scott je prodao sto tisuća aero upravljača.

Zahvaljujući aero upravljaču, kao i inovativnim proizvodima u drugim sportskim područjima Scott je patentirao mnoga rješenja koja koriste i drugi proizvođači bicikala i sportske opreme.

2001. godine Scott je pokrenuo seriju bicikla „Team Issue“. Okvir te serije bicikala bio je mase ispod 1 kilogram i bio je najlakši okvir na svijetu u tom trenutku. Dvije godine kasnije CR1 okvir bio je najlakši na svijetu s masom od 895 grama.

Prema Scott-ovoj filozofiji, snažna prisutnost u proizvodnji i brdskih i cestovnih bicikala zahtijevala je cjelokupni paket pratećih proizvoda – odjeću, obuću te Syncros komponente, dodatnu opremu i alate.

2006. godine Scott je proširio svoje djelovanje i na četvrti sport – trčanje uvođenjem specifične obuće i odjeće.

Više detalja dostupno je na poveznici: https://www.cyclist.co.uk/in-depth/8362/bike-stories-scott