Razlike između Scott karbonskih okvira (rama)

Scott kod svojih bicikala sa karbonskim okvirom (ramom) koristi tri načina izrade, to su HMF, HMX i HMX SL. U ovom članku objasnit ćemo razlike između njih.

HMF karbonska vlakna:

HMF karbonska vlakna koriste se za maksimalnu čvrstoću i smanjenje težine. Ovaj materijal ima optimalnu mješavinu krutosti i snage koja nudi najbolju sesiju vožnje. Znanje i iskustvo SCOTT inženjera koristi se kako bi se stvorio savršen raspored s orijentacijom i veličinom vlakana. HMF vlakno ponudit će vrhunsku čvrstoću u usporedbi s industrijskim standardom.

HMF:

Vlačni modul: 125GPa

Vlačna čvrstoća 2450MPa

HMX karbonska vlakna:

SCOTT je poboljšao sada već konvencionalna ugljična vlakna visokog modula, HMF, koja se koriste u industriji bicikala. HMX je mješavina vlakana koju koristi SCOTT i 20 posto je tvrđa od HMF-a za istu težinu. Ovaj jedinstveni materijal omogućuje SCOTT inženjerima stvaranje nevjerojatno laganih bicikala s izvrsnim karakteristikama vožnje. Trošak HMX-a je, međutim, tri puta veći od HMF-a, te je stoga rezerviran za high-end Premium, Team Issue i RC okvire.

HMX:

Vlačni modul: 154GPa,

Vlačna čvrstoća: 2950Mpa

HMX SL karbonska vlakna:

HMX-SL koristi nano-tehnologiju, koja uključuje epoksidnu smolu ojačanu ugljikovim nanocjevčicama, kao i T1000G ugljična vlakna. Ugljikove nanocijevi nude poboljšanu čvrstoću okomito i izvan osi u odnosu na smjer vlakana, što omogućuje bolju inter-laminaranu čvrstoću na smicanje. Kohezija između vlakana je poboljšana u usporedbi s HMX mješavinom ugljika vodećom u industriji koja nudi otpornost bez presedana. T1000G je vlakno s najvećom vlačnom čvrstoćom na svijetu. Ovo se vlakno tradicionalno koristi u zrakoplovstvu ili obrani. Strateška uporaba ovog novog materijala rezultira okvirom koji je lagan i bez kompromisa u prijenosu snage.

Koja je razlika između HMF i HMX okvira?

HMF je karbonska matrica visokih modula koja omogućuje izradu laganih okvira. HMX (High Modules Extreme) koristi vlakna viših modula što nam omogućuje da koristimo još manje materijala od HMF-a, što rezultira još lakšim okvirom koji zadržava iste vozne karakteristike i snagu kao HMF okvir.

Ukratko razlike između Scott karbonskih rama su u debljini karbonskih vlakana od kojih su napravljene, što znači da HMF ima najdeblja vlakna pa je samim time i najteži, HMX koristi tanja vlakna pa je okvir lakši a ima istu čvrstoću kao i HMF, dok HMX SL (super light) ima najtanje niti pa je time i najlakši dok zadržava istu čvrstoću kao i prethodna dva. Uglavnom sve se svodi na težinu, u pravilu nema razlike oko čvrstoće (krutosti) tih rama, već je razlika u težini.

HMX-SL je 8,5% lakši na punom okviru od HMX-a, HMX je 14% lakši na punom okviru od HMF-a.

PONUDA SCOTT BICIKALA